Bliv medlem

Rundvisning

Samling

Fiskeri

Aktiviteter

Kort over Kastellet

Flagstangen ved Kommandantgaarden

 
Modsat kirken, i Kastellets østre side finder vi den imponerende Kommandantgård.
 
Oprindeligt boede kommandanten i den sydlige ende af Generalstok (der netop fik sit navn heraf, da de fleste kommandanter var generaler) men da Gerhard von Stöcken tiltrådte i 1724 fandt han ikke, at denne beboelse var imponerende nok for kommandanten over Kastellet, og udarbejdede sammen med arkitekten Elias Häusser et projekt for en ny kommandantbolig øst for kirkepladsen. Her lå der godt nok en smedie, men den tænktes sammenbygget med kommandantgården. Projektet budgetteredes til i alt 5.279 Rigsdaler (men endte med at koste 10.000) Kongen godkendte projektet, og von Stöcken fik sin flotte embedsbolig. Den var dog ikke blot bolig, men også adskillige kontorer fandt deres plads her, blandt andet Parolstue der findes bag vinduet i stueetagen lige til venstre for flagstangen på billedet. I dette lokale foretoges forhørene over Struensee efter hans arrestation i 1772, og her fik han sin dødsdom forkyndt.
 
Bygningen faldt også i andres smag: I 1807 blev Kastellet besat i 6 uger (plus én dag) af engelske styrker efter Københavns bombardement, og i den tid flyttede den engelske general Cathcart ind hér og under den tyske besættelse 1940-45 havde de forskellige besættelsesdivisioner for Sjælland kontorer i denne bygning.
 
Efter 1945 blev huset tjenestebolig for Chefen for Hæren, siden for Forsvarschefen, men afventer i dag restaurering, selv om den benyttes til kontor- og repræsentationsformål.
 
Bøger der kan købes her på hjemmesiden, klik på bogens forside for mere information.
Koebenhavns volde Kastellet foer og nu Kastellete afloeb

De tre bøger i denne linje er skrevet og foreningens medlem og guide Flemming Sejer Eriksen.

Flemming udgiver selv bøgerne, men de kan købes gennem foreningen.

Klik på bøgernes forside for flere detaljer.


thumbs Da krudthuset var faengsel thumbs Kastellet som det aldrig blev thumbs Kastellet den 9. april 1940 thumbs Bunkeren i Kastellet
thumbs Faengselshistorien 2 thumbs kanonbog moelle Tyskerne i Kastellet 200

 

Kontakt

Kastellets Venner &
Historiske Samling
Gl. Hovedvagt

Kastellet 1
2100 København Ø

Telefon: 22 23 13 53
CVR: 32737897

Mail: Til foreningen
Mail: Til webmaster

Medlems login